Upway Helpcentrum logo
Upway Helpcentrum logo

Alle artikelen

e-Bike Batterijen: Alles wat je moet weten over hun bereik en levensduurBijgewerkt 3 months ago

Het bereik van je batterij wordt bepaald door de capaciteit van de batterij (gemeten in watturen, Wh). Hoe hoger de capaciteit, hoe langer de afstand die je kunt afleggen op één lading.

Hoe kies ik de juiste batterijcapaciteit voor mijn behoeften?

Het bereik - oftewel het aantal kilometers dat je kunt afleggen met een opgeladen batterij - hangt voornamelijk af van de oorspronkelijke capaciteit van de batterij. Echter, andere factoren kunnen ook een grote invloed hebben op het bereik: het niveau van elektrische ondersteuning dat gebruikt wordt, het wegoppervlak en de hellingsgraad, weersomstandigheden en je gewicht.

Ter referentie, de onderstaande tabel bevat het gemiddelde bereik per batterijcapaciteit voor verschillende gebruikssituaties. Deze tabel gaat uit van een rijdergewicht van 75 kg (exclusief het gewicht van de elektrische fiets) en het gebruik van een gemiddelde modus voor elektrische ondersteuning:


300 Wh400 Wh500 Wh600 Wh700 km
Elektrische stadsfiets gebruikt op vlakke wegen van goede kwaliteit50 km70 km90 km110 km130 km
Elektrische trekkingfiets gebruikt op heuvelachtig terrein30 km40 km60 km70 km80 km
Elektrische mountainbikes voor gebruik in de bergen20 km30 km40 km50 km60 km
Elektrische bakfietsen gebruikt op vlakke wegen30 km40 km50 km70 km80 km


Is het riskant om een refurbished elektrische fiets te kopen met de originele batterij?

Helemaal niet! De levensduur van een batterij neemt op een niet-lineaire manier af: een batterij kan ongeveer 500 oplaadcycli voltooien voordat deze begint met het verliezen van significant en steeds grotere hoeveelheden bereik. Met een gemiddelde van 40 km per oplaadcyclus betekent dit dat een elektrische fiets ongeveer 20.000 km kan afleggen zonder problemen, terwijl het een zeer goed bereik behoudt. De fietsen die we bij Upway verkopen zitten nog in de beginfase van hun levensduur!

In tegenstelling tot de meeste plaatsen waar je gebruikte e-bikes koopt (zoals Marktplaats), worden de fietsen van Upway zorgvuldig afgesteld door onze deskundige monteurs op de volgende manieren:

  1. Een diagnose van de batterij van de fiets, indien mogelijk. We geven een serviceverslag uit met daarin het aantal reeds voltooide oplaadcycli: deze gegevens worden weergegeven op de pagina van de fiets.
  2. Na 1000 km of 5 jaar wordt een extra capaciteitstest uitgevoerd. Als we oordelen dat de resterende capaciteit onvoldoende is (d.w.z. minder dan 80% van de oorspronkelijke waarde), wordt de batterij gereconditioneerd of vervangen.

In de praktijk is het zeer zeldzaam om problemen te vinden die gekoppeld zijn aan de leeftijd van de batterij. Andere factoren, zoals langdurige opslag onder slechte omstandigheden (fiets geparkeerd in direct zonlicht, batterij volledig ontladen...) kunnen de levensduur verminderen: daarom testen we fietsen grondig die een bepaalde leeftijd overschrijden.

💡 De batterij en elektrische onderdelen van al onze fietsen komen met een garantie van één jaar. Dus je kunt gerust zijn over de levensduur van de batterij van je toekomstige gereconditioneerde fiets.

Om meer te leren, lees ons artikel over batterijreconditionering bij Upway.

Is de positie van de batterij op de fiets belangrijk?

De positie van de batterij heeft een grote invloed op..:

  • Het gemak van verwijdering voor het opladen.
  • De stabiliteit van de fiets, aangezien het gewicht van de batterij het zwaartepunt kan verschuiven.

Er zijn drie hoofdtypen locaties waar de batterij op een e-bike kan worden gevonden:

Bagagedrager Batterijen
Dit type batterij wordt over het algemeen gevonden op instapmodellen.
Het is zeer gemakkelijk te verwijderen, maar heeft de neiging om het zwaartepunt van de fiets naar achteren te verplaatsen. Het is ook makkelijker te stelen dan een geïntegreerde batterij.
Gazelle Paris
Semi-Geïntegreerde Frame Batterij
Dit is vaak de meest geprefereerde optie! De batterij is zeer gemakkelijk te verwijderen en de centrale positie beïnvloedt de gewichtsverdeling van de fiets niet. Het rijgevoel is extreem vergelijkbaar met dat van een analoge fiets.
De batterij kan zich bevinden op de onderbuis, bovenbuis of zelfs in de zadelbuis.
Riese & Müller Cruiser Mixte Urban
Frame-Geïntegreerde Batterij
Dit is de esthetisch meest aantrekkelijke oplossing. De gewichtsverdeling is ideaal en zorgt voor uitstekend fietsgedrag.
Echter, de batterij kan wel of niet verwijderbaar zijn. In het laatste geval, zorg ervoor dat je een stopcontact dichtbij de plek hebt waar je je fiets opbergt, zodat je hem kunt opladen. Onderhoud moet ook door een professional worden uitgevoerd.

Cube Reaction Hybrid Race


Is het mogelijk om je fiets als een normale fiets te gebruiken als de batterij leeg is?

Ja, maar houd er rekening mee dat een elektrische fiets zwaarder is dan een normale fiets! Als de motor in een van de wielen is gepositioneerd, zul je geen bijzondere weerstand ondervinden. Aan de andere kant, als de motor centraal is geplaatst (geïntegreerd in de trapas), zul je meer weerstand ondervinden dan bij een standaardfiets.

Is het mogelijk om de originele batterij te vervangen door een met een hogere capaciteit?

Dit hangt af van het fietsmodel. Upway maakt geen aanpassingen op verzoek bij het opknappen van een elektrische fiets. Aarzel echter niet om met ons team te praten om te ontdekken of de standaardbatterij op je fiets uiteindelijk kan worden vervangen door een batterij met een hogere capaciteit. Gemiddeld kost een nieuwe batterij ongeveer €500.

Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee