Upway Helpcentrum logo
Upway Helpcentrum logo

Alle artikelen

Elektrische Motoren: kies de juiste die bij jou pastBijgewerkt 3 months ago

Om uit te vinden welke motor het beste aan jouw behoeften voldoet, zijn er een paar vragen die je jezelf moet stellen:

  1. De positie van de motor: deze kan ofwel in de trapas of in een van de wielen van de fiets worden geplaatst.
  2. De hoeveelheid koppel die nodig is: dit hangt af van het terrein/de helling waarop je van plan bent te rijden en de ladingen (alleen jij, je kinderen, je boodschappen, enz.) die je van plan bent mee te nemen.

Motorpositie

Stella Livorno Superior
Achternaafmotor (in het achterwiel)
De achternaafmotor, gelegen in het midden van het achterwiel, wordt meestal gevonden op fietsen met kleinere budgetten. De motor is minder duur, discreter, lichter (wat handig is als je hem vaak moet optillen) en geschikt voor voornamelijk vlakke wegen.

Aan de andere kant wordt de ondersteuning vaak omschreven als minder natuurlijk. Slijtage aan de cassette, ketting en derailleur is ook typisch sneller dan wanneer de motor in de middenaandrijving zou zijn geplaatst.
Gazelle Arroyo C8 HMB
Middenaandrijfmotor
Ongeveer 80% van de e-bikes van Upway is voorzien van een middenaandrijfmotor.

Dit type motor is over het algemeen meer premium en biedt ondersteuning die evenredig is aan de kracht van je pedaalslag. Dit kan de fiets wat zwaarder maken, maar de centrale positie van middenaandrijfmotoren verbetert de balans en stabiliteit van de fiets.


Voor meer informatie, lees ons volledige artikel over de posities van elektrische fietsmotoren.

Motor Koppel

Koppel beschrijft de voortstuwende kracht van een motor: hoe hoger het koppel, hoe meer het je zal helpen om heuvelop te versnellen. Als je reizen ongelijk terrein omvatten, of als je regelmatig zware lasten vervoert (kinderzitje, aanhanger...), zul je een elektrische fiets moeten kiezen met voldoende motor koppel.

Koppel wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm) en wordt aangegeven op elke productpagina van de fiets. Als richtlijn raden we verschillende hoeveelheden koppel aan, afhankelijk van de helling van het terrein waarop je zult rijden, zoals hieronder te zien is:

Terreintype
Vlak
Heuvelachtig
Bergachtig
Minimum motorkoppel aanbevolen door Upway
≥ 20 Nm
≥ 50 Nm
≥ 70 Nm


Twee belangrijke uitzonderingen:

  1. Als je regelmatig een zware last draagt (kinderen, aanhanger, enz.), adviseren wij je om een hogere categorie te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een fiets met ten minste 50 Nm als je route vlak is, en 70 Nm als je route heuvelachtig is, als je van plan bent je kinderen altijd mee te nemen op je ritten.
  2. Daarentegen, voor lichtere fietsen (onder 20 kg), kun je wegkomen met een zwakker koppel.

Motor Merk

Andere overwegingen kunnen ook een rol spelen in je keuze: bijvoorbeeld, je kunt de voorkeur geven aan een motor van een bekend, betrouwbaar merk (zoals Bosch, Bafang, Shimano, Giant of Yamaha). Dit zal de toegang tot reserveonderdelen vergemakkelijken.

Om meer te weten te komen over het assortiment van Bosch en Yamaha motoren, lees ons volledige artikel gewijd aan deze motoren.

Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee