Upway Helpcentrum logo
Upway Helpcentrum logo

Alle artikelen

Hoe maak ik een factuur naar Upway?Bijgewerkt 7 months ago

Onze overnameprijzen op onze B2B tool zijn altijd incl btw, dit vanwege het feit dat onze berekeningen gebaseerd zijn op de adviesverkoopprijs van de fiets incl btw. 

Boekhoudkundige flow overname e-bike van jouw klant

 1. Klant verkoopt fiets als “particulier” of “via bedrijf” en ontvangt hierbij een reductie op de aankoop van zijn nieuwe fiets in jullie winkel.
 2. Uw fietsenwinkel koopt “inruilfiets” aan van klant en verkoopt “nieuwe fiets”
 3. Uw fietsenwinkel verkoopt “inruilfiets” aan Upway France

Let op: Indien aankoop lease-fiets? Bij aankoop leasefiets kan je moeilijk korting geven en stellen we in de markt vast dat men werkt met aparte aankoopbon en storting voor de ingeruilde fiets.

1. Klant verkoopt zijn fiets als particulier “Overname particulier”

In dit geval geldt het principe van "margeregeling".  Vermits je geen BTW kan recupereren op een goed dat je afneemt van iemand zonder BTW nummer is er dus ook enkel sprake van BTW-heffing op de meerwaarde, “de marge”.  Bij de margeregeling bereken je dus de btw niet over jouw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van de goederen, de marge. 

Indien je geen “marge" neemt op de fiets (Wat trouwens 99% van onze partners doen) en dezelfde overnameprijs op de tool aanbiedt aan jouw klant en aan ons voor hetzelfde bedrag de fiets verkoopt, is de winstmarge €0 en aldus de BTW op marge €0. Op jouw factuur vermeld je dan €1708 ex btw // btw op marge €0 // €1708 incl btw.

 • Download een voorbeeldfactuur hier
 • Informatie op de Belgische overheidswebsite vind je hier
 • Informatie op de Nederlandse overheidswebsite vind je hier

2. Klant verkoopt zijn fiets via bedrijf “Overname particulier via bedrijf”

In het geval dat jullie fiets overnemen van een persoon die deze via zijn bedrijf verkoopt geldt het “normaal btw regime”.  

In bovenstaand voorbeeld geeft de tool een overnameprijs van €1708 incl btw (waarvan €1411 waarde van de fiets en btw €296.43)

Vermits onze hoofdzetel in Frankrijk gelegen is en de fietsen naar onze warehouse in Frankrijk worden gestuurd, gaat het dan om een intracommunautaire transactie waarbij u dus factureert naar Upway France met verlegde btw. Op uw factuur vermeldt u dan €1411 ex BTW en BTW verlegd €0.

 • Download een voorbeeld factuur hier
 • Informatie op de Belgische overheidswebsite vind je hier
 • Informatie op de Nederlandse overheidswebsite vind je hier

3. Je wil een toonzaalmodel ingeven

Je Upway trade-in tool is absoluut niet bedoeld om overstock te absorberen maar louter om gebruikte fietsen een langer leven te kunnen bieden en samen met jou te bouwen aan een sterker ecosysteem waar iedereen wint. 

Door nieuwe fietsen door te duwen impacteer je op lange termijn de restwaarde en verzwak je het eco-systeem. Indien er sporadisch tòch een eigen fiets moet ingeruild worden (door krassen of testgebruik) kan je deze alsnog inzenden na akkoord van je Upway contactpersoon.

In het geval dat je een toonzaalmodel wilt ingeven, geldt het “normaal btw regime”. In bovenstaand voorbeeld geeft de tool een overnameprijs van €1708 incl btw. De overnameprijs ex btw is dan €1708/ 1.21= €1411 en btw €296.43. 

Vermits onze hoofdzetel in Frankrijk gelegen is en de fietsen momenteel nog naar onze warehouse in Frankrijk worden gestuurd, gaat het dan om een intracommunautaire transactie waarbij u dus factureert naar Upway France met verlegde btw. Op jouw factuur vermeld je dan €1411 ex BTW en BTW verlegd €0.

 • Download een voorbeeld factuur hier
 • Informatie op de Belgische overheids website vind je hier
 • Informatie op de Nederlandse overheids website vind je hier

Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee